Chocolade & Vlaanderen

Chocolade & Vlaanderen

Vlaanderen heeft heel wat uitstekende chocolademerken gemaakt door ’s werelds beste chocolatiers. Vlaanderen wordt dan ook dikwijls de hoofdstad van de chocolade genoemd.

Vooral dan omdat twee van de grootste chocoladefabrieken ter wereld er zijn gevestigd: Callebaut en Puratos. Dankzij de gemakkelijke toegang tot kwaliteitsingrediënten en onze rijke geschiedenis inzake de vervaardiging van de zoete lekkernij, kunnen we jou de meest verfijnde pralines beloven die je ooit zal proeven.

Een van mijn volgers is zelf chocolatier/patissier en ik vroeg hem om wat uitleg.

Ik ben Geert Moelants 21 Jaar en heb mijn eigen zaak als chocolatier / patissier (Chocolate&More). Ik begon op 19jarige leeftijd maar was eerder al volop bezig met pralines te maken voor vrienden en familie.

Waarom vind ik dat chocolade “culinaire Vlaamse cultuur” is?
Ten eerste de Vlaming eet jaarlijks zeker 6kg, jawel maar liefst 6kg chocolade. Ten tweede in de groot steden van Vlaanderen kan je niet naast de chocolatiers kijken en ook in de kleine dorpjes zie je vaak 1 à 2 ambachtelijke chocolatiers zitten.

Wat mij zo interesseerde aan chocolade is het technische stuk en wat je er allemaal mogelijk is wanneer je deze onder de knie hebt. Vooral “het tempereren” van de chocolade is hierbij een belangrijke techniek. Als je deze techniek onder de knie hebt kan je er heel veel mee doen, denk maar aan chocolade sierstukken, overheerlijke pralines, verschillende vormen van chocomousse of zelf een recept samenstellen.

Dat tempereren gaat alsvolgt in z’n werk:
Je verwarmd de chocolade naar 45°C, dan neem je 2/3 van de chocolade en giet je deze op een marmer, je houd deze in beweging tot die is afgekoeld tot +/-27°C. Daarna voeg je ze terug bij de overige chocolade, deze heeft nu +/- 28-29°C (witte chocolade), +- 29-30°C (melk chocolade) en 30-31°C (pure chocolade).

Als er niet genoeg beweging is geweest tijdens het afkoelen van de chocolade, zal deze niet correct kristallisseren. Het kristal dat gewenst is noemen we “Beta kristal”, die gaat ervoor zorgen dat de chocolade mooi glanst en stevig is al deze opstijft.

Een belangrijk aspect voor mij is dat de cacao boeren correct behandeld en betaald worden, dit was tot enkele jaren terug veel minder zo dan nu. Ook dit is iets waar Callebaut zeer veel energie in steekt, ze sturen zelf personeel naar de boeren om hen goed op te leiden om zo efficiënt mogelijk cacao te telen, en de kwaliteit te verbeteren.

Mijn eigen zaak is momenteel gelegen bij mijn ouders in Oud-Turnhout (Dode dreef 70, 2360), maar binnenkort verhuis ik naar een eigen pand wat verderop. (Polderstraat 60, 2360) Op deze locatie stappen mijn ouders ook in het verhaal door er hun brasserie bij te openen.


Bedankt aan iedereen voor de interesse in chocolade en een stukje van mijn verhaal. Voor vragen rond chocolade, aarzel niet om mij te contacteren!

Geert Moelants
Chocolate&More
Dode dreef 70, 2360 Oud-Turnhout
België, Vlaanderen
+32477463397

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.