De goedheilige man

De goedheilige man

Het sinterklaasfeest is een familiefeest. Kinderen zetten hun schoen klaar op de avond voor het feest. De schoen krijgt traditioneel een plaatsje bij de haard, aangezien Zwarte Piet via de schoorsteen naar binnen komt. In woningen zonder schoorsteen wordt de schoen geplaats voor de verwarming, bij de voor- of achterdeur, of bij een raam dat open kan. In het schoentje komt allerlei lekkers voor het paard, namelijk een wortel, een suikerklontje en een biet. Er worden tekening gelegd voor sinterklaas en in sommige gevallen een biertje voor zwarte piet.

De volgende dag, 6 december, staan de kinderen te springen om te bekijken wat de sint gebracht heeft. Tussen al het uitgestalde speelgoed liggen mandarijntjes, marsepein, speculoos en chocoladen figuurtjes.

Sinterklaas transformeerde gaandeweg van onzichtbare magische brenger van wonderbaarlijke gaven tot een opa-achtige kindervriend, die de kinderen met zijn zwarte pieten thuis bezocht met een zak vol cadeautjes.

Veel tradities in het huidig sinterklaasfeest gaan terug tot Nicolaas van Myra. Er zijn ook elementen van feesten en vereringen van voor het christendom in herkenbaar. Later werd hij bisschop van Myra. Hij stierf op 6 december 342.

Aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen staan verschillende legendes. Er is een legende van drie scholieren die gedood werden door een herbergier, en die Sint-Nicolaas terug tot leven bracht. Een andere legende over de drie arme dochters die konden trouwen dankzij de giften van Sint-Nicolaas. Of een legende over een kind dat in bad werd behoed voor verbranding door Sint-Nicolaas.

Sinterklaas is in de loop der eeuwen getransformeerd van een beschermheilige voor kinderen, via een boeman en hardnekkige pedagoog, naar een folkloristische kindervriend. Het grote boek van Sinterklaas maakt zijn intrede. Hier worden ondeugdheden van kinderen in genoteerd. De zak van Sinterklaas wordt niet langer gebruikt om kinderen mee te nemen, maar om de geschenken in te vervoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.